Przeczytaj raz jeszcze, napisze jasno i wyraźnie - po 6-8 tygodniach odchudzania należy przejść przez okres stabilizacji wagi trwajacy około 2 tygodnie i następnie ponownie do odchudzania powrócić, wyliczając ponownie NOWE zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając zmniejszony procent tkanki tłuszczowej. Jest to szczególnie istotne dla sportowców, [...]
[...] owsiane. dobrze by bylo zamienic banana w sniadaniu na inne owoce o ile musisz cos takiego jesc polecam truskawki maliny jagody. dodaj siemie lniane to swietne zrodlo tluszczu.mozesz zmiksowac koktajl poranny owsiane, jaja, wpc, siemie lniane, kakao naturalne, cynamon owoce(wybierzesz co pasuje najbardziej). co do spalacza zjedz [...]
[...] rzeczowych argumentow. 2. chcesz rosnac -> organizm musi przyswajac WIECEJ energii (kcal) niz zuzywa. Nadmiar moze zmagazynowac w tluszczu (najbardziej efektywne zrodlo energii organizmu) „na czarna godzine", przeznaczyc na rozbudowe miesni/innych tkanek, wydalic lub pozwolic sobie na wieksza rozrzutnosc - przyspieszyc [...]
"Tradycyjnie, soja nie była stosowana przez kulturystów jako główne źródło białka, ponieważ większość produktów sojowych, szczególnie tych tańszych, jest trudniejsza do strawienia i ma mniejszą wartość biologiczną (70) niż większość białek pochodzenia zwierzęcego (80 i więcej). Mleko i białka tkankowe są łatwiejsze do strawienia i mają lepszą [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Narządami odpowiedzialnymi za metabolizm aminokwasów są wątroba i nerki. W wątrobie zachodzi rozpad białek, natomiast nerki są odpowiedzialne za usuwanie produktów ich metabolizmu. Nadmiar białka obciąża te narządy, co może w przyszłości przyczynić się do osłabienia ich wydolności. Przykładowo - ubocznym produktem przemiany aminokwasów jest [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] w czerwonym miesie. Bialko to podstawowy budulec miesni, wystepuja takze w nabiale i miesie. Bialko z odzywek nie daje jakiejs "magicznej" sily, to po prostu latwe zrodlo budulca rownorzedne (a zdaniem niektorych nawet podrzedne) wzgledem miesa, bialek jaj, twarogu etc. Z odzywek ktorych wymieniles nie dostarczasz niczego czego nie [...]
Diety IF i trening na czczo Chciałbym się w tym miejscu zatrzymać na tak ostatnio popularnych dietach IF, a nieco szerzej choć w tym samym kontekście, na treningach na czczo. Swego czasu doszło już na stronie do sporu o taki model diety. Niedawno na naszym FB pojawił się odnośnik do wypowiedzi Wodyna o tej diecie. Z mojej strony dodam kilka [...]
Jakie funkcje spełnia insulina? Jak już wspomniałem, u niektórych organizmów sprawuje kontrolę nad długością życia, co jest bardzo ważne. Jakie zadania spełnia insulina u ludzi? Jeżeli zapytacie lekarza, odpowie, że ma obniżać poziom cukru we krwi. Moim zdaniem, jest to zwykły efekt uboczny. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było [...]
Metody biologiczne stosowane w ocenie wartości odżywczej białka zakładają wykorzystanie do badań żywego ustroju. Mimo że najbardziej miarodajną metodą byłoby przeprowadzenie jej na człowieku (np. przez badanie bilansu azotowego przy różnym spożyciu białka), to jednak ze względów praktycznych do tego celu zwykle używa się zwierząt laboratoryjnych, [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
Czesc (sorry ale nie mam polskich znakow...) Nawiazujac do tematu taka ciekawostka, moze kogos zainteresuje: "Powinienem pić shake białkowy przed czy po treningu? Możesz przyjmować białko lub aminokwasy zarówno przed jak i po treningu, lecz jeśli chcesz wybrać tylko jedną porę, sugeruję, że lepiej przed treningiem. Tak, to trochę sprzeczne z [...]
Dieta to sposób naszego odżywiania i tak należy podejść do tego pojęcia. Nie jest to z pewnością cudowny przepis na uzyskanie rewelacyjnej sylwetki w tydzień polegający na jedzeniu jednego produktu, bardzo niskiej liczby kalorii czy też stosowanie innych sztuczek. Dieta zbilansowana to sposób naszego odżywiania, który prowadzimy latami dbając o to [...]
Białko serwatkowe – jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dedykowanym np. sportowcom. Pierwszym etapem produkcji białka serwatkowego jest odzyskanie pozostałości zawartych w serwatce białkowej. „Krajowi producenci oferują obecnie dwa podstawowe rodzaje odwodnionej (minimum 95% suchej masy) serwatki typu słodkiego, zawierającej [...]
ORZESZKI I OLEJ Wśród darów cedrowego lasu prawdziwym skarbem są orzeszki cedrowe. Ich wartości odżywcze i smakowe są ogromne, a produkty otrzymywane z orzeszków, biorąc pod uwagę m. in. kaloryczność i przyswajalność, przewyższają analogiczne artykuły pochodzenia zwierzęcego. Obliczono, że jeżeli by zebrać i przetworzyć roczny plon orzechów [...]
Witaj! odpowiadając wprost na pytanie, oczywiście ze tak:-) WPC czyli koncentrat bialek serwatkowych, to nic innego jak skoncentrowane zrodlo bialka zwierzecego, ktory pozyskiwane jest z mleka. odzywka bialkowa w ujeciu sportowym, ma za zadanie dostarczyc pełnowartościowych bialek na potrzeby budulcowe organizmu. jeszcze bardziej upraszczajac [...]
Witaj, tak to prawda... białko kazeinowe jest bardzo gęste i po zmieszaniu z mlekiem lub z wodą ma konsystencję przypominającą budyń. Kiedy warto stosować białko kazeinowe? Białko kazeinowe należy do białek wolno wchłanialnych. Oznacza to, że jego zjedzeniu jest ono rozkładane na aminokwasy, które bardzo wolno i stabilnie są dostarczane do [...]